Snad už není nikdo, kdo by ještě neslyšel o medailové radosti českého šermu. Ale jen tak pro pořádek Vám přinášíme ohlédnutí za šermířskou stopou na Olympijských hrách v Tokiu.

Jakub Jurka

Jakub se dubnu probojoval evropskou kvalifikací a zaslouženě mířil na stupně vítězů, čímž si zajistil místo na olympiádě. Pro mladého šermíře z Olomouce to byl první start pod pěti kruhy vůbec.

Hned na začátek dostal na hrách nejmladší kordista Jurka domácího soupeře Kazuyasua Minobeho. Jakub se po startu zápasu držel v těsném závěsu a nepustil Japonce k velkému náskoku první dvě třetiny.

V závěru zápasu přišel obrat ve prospěch domácího reprezentanta, který si připsal několik rychlých bodů. Kuba se rval jako lev. Ve velmi vypjaté situaci dokázal srovnat skóre na 14:14. Ani komentující Jirka Beran nedokázal udržet emoce, stejně jako asi všichni fanoušci doma u obrazovek. Bohužel ani to Kubovi nepomohlo a Minobe zasadil poslední zásah.

V konečném výsledku si Jakub Jurka vyšermoval 25. místo.

Kuba v Tokiu sice nepostoupil, ale i tak je jeho účast na hrách pro český kord ohromný úspěch. Vzhledem k jeho věku si myslíme, že jsem ho v olympijské výpravě neviděli naposled a ještě se máme na co těšit.

„Porazil mě soupeř tím, že prostě byl chytřejší, zkušenější, a ty zkušenosti mluvily za sebe v tu chvíli. Já si nemyslím, že tam bylo něco fakt vyloženě špatně, prostě je to zkušenost. A říká se, že první olympiáda se nepočítá, až ta druhá je opravdu na ty výsledky. Doufám, že se dostanu na další olympiády, plánujeme zatím tři, možná čtvrtou.“

Zdroj: https://sport.ceskatelevize.cz/clanek/olympijske-hry/tokio-2020/ceska-vyprava/kordista-jurka-sahal-po-postupu-do-2-kola-minobe-ho-nakonec-vyradil-o-jeden-bod/60fceeafd60dfef4a42ea19c

Alexander Choupenitch

A teď příběh, na který asi všichni čekáte. Příběh, který se bronzovým písmem zapsal ho historie českého sportu a šermu jako takového, příběh druhé české medaile z Tokia.

Pro brněnského fleretistu to byl již druhý start pod pěti kruhy. V Riu vypadl již v prvním kole, zato letos si určitě spravil chuť.

Pro zápas o umístění v šestnáctce nejlepších doslat Alex jako soupeře Španěla Carlose Llavadora. Začátek zápasu nastartoval Alex rychlými a přesnými zásahy. Španěl poté získal na jistotě, vyměnil zbraň a začínal se přibližovat. Jeho taktika stížností nevyšla a Saša najel na vítěznou šňůru zásahů, kterou zakončil výsledkem 15:11.

Do osmifinále nastoupil proti německému soupeři Peteru Joppichovi. Po vyrovnaném začátku se Choupenitchovi podařilo dostat do vedení. Když už to vypadalo na celkem jednoznačnou koncovku, dostal se do vedení Němec. Velmi dramatický záměr nakonec lépe ustál Alexander a výsledkem 15:13 si zajistil postup do čtvrtfinále.

Dalším soupeřem byl Egypťan Mohamed Hamza. Protivník už od začátku cítil Alexovu převahu a nasadil taktiku zdržování, stížností rozhodčím a ošetřování. Saša ale předvedl svou psychickou výhodu a nenechal se Egypťanem rozhodit z naprostého soustředění. Soupeř si ze zápasu odnesl červenou kartu, zato Choupenitch si se skóre 15:9 vysloužil postup do nejlepší čtyřky.

V semifinále na Sašu čekal Cheung Ka Long z Hongkongu. Soupeř si byl vědom své výhody v boji na dálku a nenechal Choupenitche přiblížit se blíž. Alex ale souboj nevzdal. Výměna zbraně přinesla do zápasu nový vítr a postupně začal Saša snižovat Cheungův náskok. Bohužel ani změna taktiky nepomohla a cesta do finále byla přerušena výsledkem 10:15 pro Cheung Ka Longa. Ve hře ale stále viselo třetí místo.

Do boje o bronz dal vše! Domácí šermíř Takahiro Šikine se ani nerozkoukal a už proti němu svítilo 8:1. Byla to fenomenální jízda! Japonec byl pod neustálým náporem Alexových útoků a dokázal proměnit jen málo šancí. V cílové rovince jako by Sašovi došly síly a trochu polevil a Šikne si tak přivlastnil několik zásahů. Od medaile Choupenitche dělil jediný bod. Náledovala série neplatných pokusů, stav 14:8 a atmosféra by se dala krájet. A jak to dopadlo? Bronzově! Alex si počkal a pak to přišlo, nádherná tečka celého dne, poslední zásah a přepsala se historie.

Alexander Choupenitch si ze svých druhých her odváží bronzovou placku! Neskutečná radost! Po 113 letech máme medaili ze šermu a pro Českou republiku to znamená první medaili ze šermu vůbec!

„Já se směju a brečím zároveň, to fakt nejde. … Nechal jsem tam úplně všechno a jsem strašně rád, že se to povedlo. Kvůli lidem, co mi fandí.“

Zdroj: https://sport.ceskatelevize.cz/clanek/olympijske-hry/tokio-2020/ceska-vyprava/choupenitch-pred-bronzem-zahodil-i-obleceni-sel-jsem-ho-prejet-hlasil-spokojene/60feceabd60dfef4a489daef

Pokud byste chtěli vědět víc nebo si poslechnout více rozhovorů s bronzovým Alexanderem Choupenitchem, můžete se podívat třeba na následující odkazy:

https://www.olympijskytym.cz/article/serm-proti-sobe-stavi-gentlemany-v-bilem-kord-drzi-jako-pistoli?utm_medium=organic&utm_source=facebook&utm_campaign=tokio2020&utm_content=clanek-serm-historie-pravidla-210726&fbclid=IwAR1qrsN0-ejxMiu1uH4iUTdlND7hBUEUOtuc9lXb9o7OEnKrbDslyNAeU1M

https://sport.ceskatelevize.cz/clanek/olympijske-hry/tokio-2020/ceska-vyprava/kordista-jurka-sahal-po-postupu-do-2-kola-minobe-ho-nakonec-vyradil-o-jeden-bod/60fceeafd60dfef4a42ea19c

https://czechteam.mall.tv/cesta-za-snem-tokio-2020/v-sermu-muzes-porazit-kohokoliv-alexander-choupenitch?utm_medium=post&utm_source=facebook&utm_campaign=tokio2020_cttv_oh21&utm_content=cot-cestazasnem-choupenitch

https://sport.ceskatelevize.cz/clanek/olympijske-hry/tokio-2020/ceska-vyprava/choupenitch-pred-bronzem-zahodil-i-obleceni-sel-jsem-ho-prejet-hlasil-spokojene/60feceabd60dfef4a489daef