Vážení rodiče, milí šermíři,

předpokládáme, že se k Vám už donesla ta fantastická zpráva o bronzovém úspěchu kordistů v Paříži, která pro nás české šermíře má cenu zlata. A o to více náš těší, kolik z Vás klukům drželo palce a fandilo!

Museli jsme trochu rozdýchat to nadšení, ale nastal čas se s Vámi podělit o dojmy a informace, které se s tímto fantastickým výsledkem pojí. Připravili jsme si pro Vás článek prošpikovaný rozhovory a odkazy všeho, co od té doby kluci stihli.

Na pařížské planši

Prvním soupeřem českého týmu ve složení Jirka Beran, Jakub Jurka a Martin Rubeš byli Italové. Tady je krátký sestřih.

Semifinálovým soupeřem pak byl tým Japonska. I přes neuvěřitelný finiš Kuby se Japonci na poslední chvíli vzpamatovali. Ale kluci stále měli možnost bojovat o medaili, které se rozhodně nechtěli vzdát.

A zápas o bronz? Nemáme slov… Shrnutí bronzového zápasu najdete třeba v tomto článku.

Rozhovory

Nejvíce na planši zazářil Kuba Jurka, který famózně zakončoval všechny zápasy. Nový hrdina českého národa je na světě! Rozhovor s ním najdete zde, tady a pro jistotu ještě tady.

Rozhovory nešetřil ani Jirka Beran, například pro můjRozhlas a spolu s tatínkem i pro iSport TV.

Nesmí chybět ani rozhovor s trenérem českého týmu Olřichem Kubištou.

Jirka Beran a Martin Rubeš byli hosty pořadu Snídaně s Novou. Jejich vstup najdete od času 1:01:45.

Michal Čupr byl zase hostem pořadu Události, komentáře v čase 51:10.

Letmí fanoušci šermu možná ani nepostřehli, jak důležitý byl nástup Michala Čupra jako náhradníka. Více o jeho olympijském představení se dozvíte ve videu i článku.

A někteří z Vás možná neví, že Michal má ve své kariéře i ústecké stopy. Jako student UJEP reprezentoval naši domovskou univerzitu a ani naše šermírna mu není cizí. Občas k nám zavítá na trénink a pro naše šermíře je to skvělá inspirace. Snad si budou moci brzy zase zašermovat s čerstvým olympionikem 😉

Hořkosladce může chutnat ukončení profesionální kariéry Jirky Berana. Ale co může být lepší, než medailová tečka!

Oslavy

Rozhovor s novopečenými medailisty těsně před ceremoniálem, kde nešetřili díky ani hlasivky.

Slavilo se hodně a dlouho. Kdo kdy slavil se šermíři, tak ho to asi ani nepřekvapí 😉 Podívejte se, jak vypadaly oslavy v Českém domě.

Přílet kordistů do Prahy byl událostí, u které určitě nezůstalo ani jedno oko suché. Já se taky přiznám 😉 Vidět kluky, kteří pro nás nejsou jako u mnoha jiných sportů nedosažitelnou modlou, ale opravdu kamarády a soupeři na planši a které v rámci turnajů v ČR běžně potkáváme, jak přiváží medaile z Olympiády… Fantazie.

Kdo stihl návštěvu Olympijského fesivalu v Mostě asi tuší, že příjezd kordistů musel být neskutečná atmosféra. Pro ty, kteří nebyli přímo na místě přinášíme celou fotogalerii i reportáž ČT Sport.

Historie, nebo ne?

A proč je pro nás tenhle bronz jako zlato? Bronzem překvapil na minulých Olympijských hrách Alexander Choupenitch ve fleretu a před ním to byli v roce 1908 šavlisté. Tak dlouho čekal český šerm na medaili a kord se konečně dočkal své vlastní!

Když jsme návštěvníkům Olympijského festivalu říkali, že kordisté mají velkou šanci na medaili, tak nám mnozí nevěřili. Vždyť o českých šermířích do té doby někteří ani neslyšeli. Ale je to tam! Sen se stal skutečností a kluci přepsali historii!

Děkujeme Vám za neuvěřitelný výkon, úžasné vzpomínky a doufáme, že jsme nefandili naposledy! 😉